4 Tips om een compliment te ONTVANGEN!

Ja, je leest het goed: hoe een compliment te ontvangen. Het valt me op dat dit voor veel mensen nog een hele lastige is.

Vandaag gebeurde het mij ook weer en het is eigenlijk wel een ongelofelijk verhaal (vind ik zelf). Ik was vanochtend aan het hardlopen. Twee jongens van een jaar of 17 fietsen achter mij en halen mij in.

Een jongen roept “hoi” naar mij om vervolgens “mooie reet hoor!” te zeggen. Ik kijk op en zie dat hij oprecht naar mij lacht.

Nu zijn de meningen verdeelt over de schoonheid van mijn achterste. Hij voldoet niet aan het algemeen heersende schoonheidsideaal 😉

Ik was een beetje uit het veld geslagen, want ik vond het niet leuk om zo vroeg op de ochtend belachelijk gemaakt te worden door twee jochies. Was mijn gedachte.

Ho, eens even! Ik werd helemaal niet belachelijk gemaakt! Hij zei mooie reet en niet lelijke reet. Ik kreeg een compliment! (ok, over het complimentgehalte van het woordje reet valt nog te twisten…)Het was ik die allerlei  aannames en bezwaren in mijn hoofd opriep om het vooral niet zo op te vatten.

Hij is echt groot hoor!

Mijn billen zijn niet mooi, ze zijn te dik.

Hij is echt niet strak ofzo. Ik ben hier aan het hardlopen, dus met iedere stap gaat er van alles heen en weer!

Ha, jij wilt zeker grappig zijn samen met je vriendje.

Meestal lukt het me wel om een compliment in ontvangst te nemen. Ik denk altijd aan de volgende tips.

  1. Look on the bright side! Iemand vind iets mooi of goed aan je. Je uiterlijk, je prestatie, je karakter. Heerlijk toch juist! En neemt daarnaast ook nog eens de moeite om dit met je te delen. Dat is echt heel moois bij elkaar.
  2. Maak het niet kleiner. De neiging die de meesten onder ons hebben, is om het compliment meteen klein te maken. ‘O, ja, dat is echt toeval hoor dat… Normaal kan ik helemaal niet goed… Ik heb ook maar wat in elkaar geflanst….’ Het is zonde! Niet alleen voor jezelf, want je maakt de hoeveelheid liefde die je krijgt, kleiner door deze woorden. Het is ook jammer voor de gever. De liefde die de gever geeft, wordt onmiddellijk kleiner gemaakt en afgedaan. Jij vindt het toch ook irritant, dat als je een compliment geeft iemand het snel afdoet!
  3. Wat hier ook bij hoort is, leidt het compliment niet meteen van jezelf weg. ‘O, maar jouw schoenen zijn ook zo mooi!’ Of wat dan ook om de aandacht snel weer weg te leiden van jou. Hiervoor geldt hetzelfde als hierboven. Zo ontzettend zonde!
  4. Zeg dank je wel! En voor de gevorderden onder ons: dank je wel, ik vind zelf ook dat ……. (mijn haar leuk zit, mijn jurkje mooi is, ik leuke blogs schrijf). Ik heb geen dank je wel geroepen en als ik terug kon gaan in de tijd zou ik het doen. En nu kan het natuurlijk ook nog. Dus dank je wel, onbekende leuke jongen!

De jongens fietsen verder.

Het is ik die bepaal of ik dit opvat als een compliment en ik besluit dat ook te doen.  En heel blij gevoel overvalt me. Blijkbaar begin ik te stralen. Onderweg zegt iedereen me gedag! Ik loop mijn kilometers verder met het mantra in mijn hoofd:

Hell Yeah! Ik heb een mooie reet!

Reacties

reacties