Privé een dip, zakelijk ook?!

Lang heb ik getwijfeld of ik dit wel met je wilde delen. Niet omdat ik bang ben om me kwetsbaar op te stellen, maar omdat ik niet goed wist HOE ik je dit moest vertellen. Want ik ben niet het enige personage in dit verhaal.

Toch ga ik iets heel persoonlijks met je delen.

Omdat het soms aan de buitenkant eruitziet alsof het bij anderen perfect gaat.

Omdat je je soms zo alleen voelt in de wereld vol ‘succesvolle en perfecte ondernemers’.

Omdat het bij jou misschien niet soepel loopt. En dan bedoel ik niet je bedrijf, maar in je gezin.

Ik weet er alles van. Een van mijn dochters heeft een depressie. Een flinke. Het is zwart in haar hoofd en soms is het zo erg dat ze zelfs geen energie meer heeft voor de dingen die ze leuk vindt om te doen. Haar naar school krijgen is op veel dagen een strijd. De psycholoog wordt intens gehaat, want ‘dan moet ze erover praten’.

Als moeder maak ik me enorm zorgen en voel ik me zo schuldig.

Dat mijn dochter zich zo ellendig voelt en ik er maar zo weinig aan kan doen.

Ik weet dat ik niet alleen ben.

Weet ook dat jij niet alleen bent.

Ik ken zoveel onderneemster die ook nog mantelzorger zijn. Zorgen voor hun ouders.
Ik ken onderneemsters die een partner hebben die thuiszit. Vanwege een burn-out of omdat ie boventallig is geworden.
Ik ken onderneemsters die zich ernstig zorgen maken over hun kind. Een eetstoornis, een depressie, gepest worden op school.

Je bent niet alleen.

Het lijkt alsof het bij iedereen geweldig gaat, behalve bij jou, maar het is niet waar.

Doordat dat het in mijn gezin momenteel verre van soepel gaat, leer ik ontzettend veel over mijn bedrijf en ondernemen. Dit zijn mijn belangrijkste lessen.

Wees trouw aan jezelf
Ik doe wat ik belangrijk vind en niet wat anderen belangrijk vinden voor mij. En mijn dochters zijn heel belangrijk voor mij!
Dat betekent dat ik soms een middag mijn agenda leeghaal, zodat ik kan wandelen met mijn dochter. Van de natuur voel je je altijd beter.
Dat ik (bijna) iedere middag thuis ben als ze uit school komen. Dat mijn laptop dan aan de kant gaat en ik er volledig ben. Dat deed ik altijd al, maar nu nog bewuster.

Afspraken worden om alles heen gepland. Vervelend dat het niet iedereen uitkomt, maar dat is dan maar zo.

Zorg goed voor jezelf
In het begin schoot dit er allemaal bij in. Ik was zo gefocust op mijn dochter en wat zij nodig had. Daarnaast op mijn bedrijf en mijn klanten. Dat ik aan het einde van de dag geen energie meer over had voor mezelf.
Juist nu ga ik extra naar de sportschool om alles eruit te bewegen. Ik boek een extra massage. Eet nog bewuster zo min mogelijk suiker en juist veel groene dingen.

Ik blijf goed in mijn vak
Dit vond ik een eyeopener! Ook al gaat het thuis dus niet zo goed, ik ben en blijf een vakvrouw. Ik blijf een kei in mijn werk. Ik blijf mijn klanten waanzinnig goed helpen. Mijn thuissituatie heeft daar minder invloed op dan ik dacht.

Natuurlijk worstel ik wel eens met hoe ik mij voel. En toch weet ik dat vaak te keren. Dat komt door het volgende punt.

Keep your eye on the goal
Focus! En dan bedoel ik vooral op de stip aan de horizon. Het grote plaatje, je missie, daar waar je jouw bedrijf voor bent begonnen.

Ik wil ervoor zorgen dat de mate waarin vrouwen zich laten zien in verhouding staat met hun rijke binnenkant.

Dat is waar ik het voor doe!

Iedere dag verbind ik me met mijn missie, met mijn klanten, met de vrouwen die ik nog niet help, met de vrouwen die zoveel potentie hebben.

Daarnaast, zorg voor een focus in taken.

De 3 dingen waar iedere ondernemer zich voornamelijk mee bezig moet houden, naast werken met klanten, zijn:

  • Content
  • Marketing
  • Sales

Focus daarop, de rest is bijzaak.

Wees je bedrijf dankbaar
Je bedrijf geeft je de ruimte om je werkdag en je werkweek helemaal in te delen zoals dat je dat nu nodig hebt. Als ik geen ondernemer was geweest had ik niet zo makkelijk alle hulpverlening in gang kunnen zetten voor mijn dochter. Had ik niet vrij kunnen nemen om haar of mijzelf de extra aandacht te geven die zo nodig is.

Dus ik bedank mijn bedrijf regelmatig voor hoe zij mij ondersteunt in deze tijd. Dat ze doorgaat, dat ze mij ruimte en vrijheid geeft en dat we samen voor mijn dochter zorgen.

Het is zo mooi om er op die manier naar te kijken.

Laat je dragen
Laat je dragen door de mensen om je heen. Nu denk je vast: “Lekker makkelijk lullen voor Janneke, die heeft een heel team.”

Ergens heb je gelijk. Ik heb een heel team en ze dragen mij inderdaad. En ik laat me door hen dragen. Ze nemen nu extra werk uit handen en houden me superscherp.

Maar je kunt je door zoveel meer mensen laten dragen. Die vriendin die wel een dagje of een nachtje op je kinderen wilt passen. Je moeder die aanbiedt om voor je te koken. Je partner die een luisterend oor biedt of je een massage geeft.

  • Laat je dragen
  • Laat je dragen door je team
  • Laat je dragen door je dierbaren
  • Laat je dragen. Laat het toe en dan kun jij er weer voor anderen zijn.

Deze punten komen nu in deze situatie naar voren, maar je zou ze altijd moeten toepassen op je bedrijf.

Herken je dingen?

Of ga je een van de punten (meer) toepassen?

Laat het me weten.

Liefs, Janneke

Reacties

reacties