Waarom je niet zit te niksen

Je werkt te hard.

Zonder je misschien persoonlijk te kennen en zonder te weten hoe je agenda er precies uitziet, weet ik het toch. Je werkt te hard en neemt te weinig tijd om vrij te zijn. Om te niksen.

Als ik een businesscoach zou zijn geweest zou ik nu aankomen met zoiets als: je bent toch ondernemer geworden om je vrij te voelen? Maar stiekem ben je een veel strengere baas voor jezelf dan dat je stomste werkgever ooit was voor jou.

Het resulteert in verbeten achter je laptop zitten. Met je hoofd plannen en strategieën maken en een overvolle agenda met klantafspraken, trainingen en andere verplichtingen. Meerdere klanten en collega’s hebben de laatste weken tegen mij verzucht dat ze toch zo creatief zijn als er meer ruimte en rust is.

Op mijn vraag: “wanneer plan je dat dan in?” krijg ik een warrige blik.

Hoezo rust inplannen? Dat kan niet, dat moet als vanzelf in de agenda ontstaan. Tussen de bedrijven door.

Twee jaar geleden was ik de hele maand februari vrij. Deze maand had ik al in september het jaar ervoor ingepland. Met vrij bedoel ik dat ik geen afspraken en geen verplichtingen had. Ik hoefde nergens op te komen dagen en kon mijn dagen indelen zoals ik wilde. Ja, ik verzette ook wel wat werk hier en daar.

Inspiratie en creativiteit stroomde rijkelijk. Ik wilde een hele maand iedere dag mijn dochters naar school brengen en ophalen. Kopjes thee drinken en een koekje erbij, alle verhalen van ze horen en spelletjes spelen. Het was fantastisch.

Tegen klanten en opdrachtgevers durfde ik alleen niet te zeggen dat ik een hele maand vrij was om thee te drinken met mijn meiden. Maar dat hoefde ook niet. Ik verkondigde steevast dat ik in februari niet beschikbaar was vanwege een ‘ander project’. Niemand heeft me ooit gevaagd wat dat andere project dan wel niet was.

Of het nu een maand is, een week, een dag of zelfs maar een uurtje. Vrij zijn als ondernemer moet je vaak plannen. En dan moet je jezelf ook nog eens de toestemming geven om dan ook niks te doen. Of in ieder geval niet de was of je vloer dweilen. (Tenzij dat je natuurlijk enorm rust geeft).

Ga wandelen, naar de sauna, lees een boek, stap op je fiets, drink thee met een vriendin, of lekker alleen, lak je nagels, kook uitgebreid, ga naar de bios en dat allemaal midden op de dag, doordeweeks en geniet.

Je bent niet alleen maar ondernemer, je bent mens. En geloof me, je werkt te hard.

Wanneer plan jij je volgende vrije moment?

PS: En dan ook nog een klein pleidooi voor de niet-ingeplande-vrije-tijd: Als je merkt dat je verkrampt achter je laptop zit, gewoon omdat je een mindere dag hebt…

En je hebt bijvoorbeeld nog 4 uur over van je werkdag…

Je voelt dat – als je deze 4 uur achter je laptop blijft zitten – je er nog hooguit voor 1 uur werk uitkrijgt. Gewoon, omdat het niet loopt en je aan het ploeteren bent.

Please, geef jezelf dan 3 uur vrij. Om uit te rusten, om op te laden. En werk dan dat ene laatste uurtje uitgerust en effectief. Of je dan 4 uur achter die laptop zat of 1 uur, het resultaat is hetzelfde. Met als enige verschil dat jij je rust hebt gepakt en bent gestopt met ploeteren.

Reacties

reacties